6+1=7

Katarina je napunila 7 i krenula u školu. Rođena je 31. avgusta, pa je školski rođendan delovao kao savršena tema: da joj poželimo srećan rođendan i polazak u školu, (i ostalim školarcima, naravno), ali avaj! Tako se sve komplikovalo iz raznoraznih razloga, da smo, odlažući našu proslavu, iz avgusta zašli duboko u septembar, tačnije sve se desilo 22. septembra. A onda se malo odužilo pravljenje ovog posta... i evo,  danas je taj dan za sve koji su to tražili :)

U pripremama je i Katarina učestvovala baš baš: od smišljanja i pronalaženja ideja, do potrage za potrebnim materijalom, osmišljavala igrice i jelovnik. Evo je u akciji


Kupila sam stotine olovaka za vaze sa cvećem, ispisala metre i metre azbuke na beloj traci, a neke debele knjige uvila u pak papir da imitiraju udžbenike za prvi razred (sva sreća pa su oni pravi mnogo tanji :) )  napravila sam i nekoliko saobraćajnih znakova za ulaz u naše dvorište tj školu. Zbog cele zbrke i stalnog pomeranja datuma, ove godine su pozivnice izostale. Napravili smo i vetrenjače sa kojima nismo znali šta ćemo pa smo ih poboli u našu bašticu i stajale su tu dugo posle žurke i vrtele se na vetru...kuća nam je okrenuta na glavačke dok sve napravimo, ali baš se lepo zabavljamo...

Ideja je bila da goste = đake u našoj školi, provedemo kroz jedan školski dan.


Igre su osmišljene kao časovi, a početak i kraj svake označavao je zvuk školskog zvona. Učiteljica je kao i uvek naša Gaga, vaspitačica iz vrtića Meda 1, koja se tradicionalno na našim rođendanima bavi decom.
Za početak smo Katarina i ja spremile "spoji tačke po brojevima" crteže, dok svi đaci ne pristignu. Link je ovde  možete ih besplatno odštampati.


 Kada smo svi bili na broju, zvukom budilnika započeli smo naše druženje, tj prvu igru:
"Spremi se za školu" - za odredjeno vreme zaveži pertlu ( veliki pomažu malima).Đake smo podelili u 3 grupe = odeljenja, a svako odeljenje je dobilo palicu koju podižu kada završe zadatak.Sledi prvi čas, igra se zove "Napravi reč" (srpski jezik) - od zadatih slova napraviti reč.Drugi čas geografija "Dovedi svet u red" - na plavu podlogu pravilno poređati kontinente, uz pomoć crno - bele mape."Pronađi uljeza" (matematika) - u skupovima "rođendanski rekviziti", "sve za plažu" i "školski pribor" postoji po jedan element koji ne pripada određenom skupu. Pronađi ga!
1+1=2 (još malo matematike ili poznati parovi iz crtaća i bajki) - Gaga kaže jednog junaka, treba pogoditi partnera, npr Crvenkapa, njen par je vuk, ili Snežana - patuljci, Maza - Lunja, Barbi - Ken i tako redom 

Školsko zvono označava "Veliki odmor" - dok se đaci igraju (školice, xo, ubacuju loptu u koš, klackaju se, predložila sam i lastiš, ali su Katarina i Tadija rekli "Lasti...šta?", pa sam digla ruke :) postavljamo hranu, pa je posle velikog odmora "užina".


Po Katarininoj želji, sastavljen je đački obrok: komadići piletine, čeri paradajzić, štapići šargarepe, paprike i krastavca, umak za povrće od jogurta i kečapa sa začinskim biljem, kuvani klas kukuruza,  pogačica od integralnog brašna. A za odrasle nešto slično servirano na stolu u školskoj kantini :)


Poslednja igra (smislila lično K) "Koliko poznajete slavljenicu?" ujedno je i najava za tortu. Pitanja su bila: Kako glasi Katarinin nadimak? Koja je njena omiljena boja? U koju školu ide K? Koji sport trenira K? Koja je K omiljena boja? ... i poslednje "Koliko godina puni naša slavljenica?", posle kojeg iznosimo tortu. Tortu smo zamislile kao otvorenu praznu knjigu, koju je trebalo da išaramo jestivim flomesterima ali nam šaranje nije baš pošlo za rukom i pored toga što smo ovo već radile, a sve ste mogli videti na fb stranici ovde (clik like za fb stranicu, ako već niste ;) ) Zato je torta uslikana iz daleka...mada kad smo dodale svećice, vatromet i gerlandu sa Katarininim imenom izgledala je baš lepo. A tek kako je bila ukusna njammmm, hvala tetama iz delabosa tima, sad već počinjemo da se razumemo i mislima sa njima, toliko smo uigrani :) Možete ih naći i na fb ako kliknete ovde.Na rastanku je svako dobio poklončić, mali znak zahvalnosti za dolazak, lepo raspoloženje i druženje. Pokloni su jestivi, a za njihovu izradu zahvaljujemo se sashashomemadecookies.I na kraju hvala svima koji su došli, bez vas ovaj dan ne bi bio tako poseban! 


Comments